Dagelijks Groen

Project Dagelijks groen, Dagcentrum woon-en zorgcentrum Dijlehof, Leuven.  

We zijn het voorjaar 2017 gestart met het project ‘Dagelijks groen‘ in het dagcentrum. Wat willen we bereiken met dit project? We willen onze bewoners stimuleren om in de tuin te werken, stil te staan bij de schoonheid van de natuur, natuurherinneringen van vroeger ophalen, een praatje te maken of de geur van bloeiende lavendel opsnuiven. Het zijn van die kleine dingen die een bijdrage leveren aan het welzijn van de mens. Met een gevarieerd aanbod aan natuurbelevingsactiviteiten willen we onze bewoners weer in contact brengen met de natuur en zo hun welzijn vergroten. Met een moestuin of belevingstuin voor de deur, hebben bezoekers en bewoners eenvoudig toegang tot de voordelen van natuur. Groen zet aan tot bewegen in de frisse buitenlucht en bevordert het sociale contact. Wetenschappelijk onderzoek bevestigt dat de natuur bijdraagt aan de gezondheid en het welzijn.

In het dagcentrum hebben we een verhoogde bak op maat laten maken zodat rolstoelgebruikers er onder kunnen rijden en optimaal kunnen meewerken. We werken met losse kleine plantenbakken die we in de verhoogde bak kunnen plaatsen. Het voordeel hiervan is dat we bij slecht weer de kleine bakken mee naar binnen kunnen nemen.

De tuinactiviteiten worden mee in de activiteitenagenda gepland. In samenspraak met de bezoekers , zaaien en planten we kruiden, groenten en bloemen afhankelijk van het seizoen en de wensen. De oogst daarvan wordt gebruikt tijdens activiteiten in het dagcentrum. We merken dat dit project reeds leeft in ons dagcentrum. Het is een onderwerp dat dagelijks wel aan bod komt. Het zien groeien van zaadjes tot een plantje geeft voldoening en een doel om naar uit te kijken. De eerste oogst van groenten en kruiden hebben al heel wat plezier gebracht.

Moncy Vidal ergotherapeut in het woonzorgcentrum Dijlehof te Leuven, mocht op 24 mei 2019 2500 euro in ontvangst nemen als winnaar van de prijs Sociaal project ZORG.tech . De prijs werd haar toegekend voor haar voorstel van een “mobiel groeneiland”. Hiermee kan Moncy in het woonzorgcentrum groen ter plaatse brengen bij zwaar zorgbehoevende bewoners. Een soort bibliotheekkar maar dan met bloemen…

Deze tuinmicrobe is reeds doorgegeven aan onze collega’s en zo hopen we dit project nog verder te kunnen uitbreiden naar het hele woonzorgcentrum.