Publicaties

Therapeutische tuinen: inspiratie voor ontwerpen binnen de ouderenzorg

 

Kostprijs: 59 euro bij afhaling in Mol

 
 
 
 
 
Groenbeleving met een visuele beperking

 

Gratis verkrijgbaar; enkel verzendkosten worden aangerekend. 

 
 
 
 
 
Praktijkboek tuintherapie: betekenisvolle groenactiviteiten binnen de ouderenzorg

   

Kostprijs: 69 euro bij afhaling in Mol, 

 
 
 
Groen, je mentale boost, Politeia, 2022

     Verkrijgbaar voor 35 euro bij de uitgever Politeia        

                                       

 
 

Meer info: infoterratherapeutica@gmail.com

Enkele recensies over het praktijkboek tuintherapie

”Deze eerste publicatie rond ‘tuintherapie’ binnen het Vlaamse zorglandschap is een blikopener en legt de klemtoon op een nieuwe benadering van de kwaliteit van leven voor bewoners van een woonzorgcentrum. Als minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin kan ik dit boek en de idee die het uitdraagt aanbevelen aan alle woonzorgcentra om via de groene invalshoek bij te dragen tot het welbevinden van hun bewoners”.

“… ik werk als psychologe deeltijds in het ziekenhuis van Halle (en deeltijds in mijn praktijk). In beide werkplekken probeer ik om zoveel mogelijk natuur in te zetten. In het ziekenhuis starten we dit jaar met het ‘terug in leven roepen’ van de tuinbakken! Mede dankzij jullie fantastische Praktijkboek Tuintherapie ben ik aan de slag gegaan met het enthousiast maken van ons team, het vragen naar budget en met het aankopen van plantjes en massa’s potgrond. Heel erg fijn om te ervaren hoe dit project begint te groeien (net als onze plantjes J). Op 13 mei plannen we dan ook een feestelijke opening van onze tuinbakken met alle patiënten en personeel van de afdeling”.

“Ik word er zó enthousiast van dat ik jullie een groot compliment wou geven via deze mail! Ondanks dat mijn ouders een hele grote moestuin hebben, ben ik zelf een echte leek op vlak van planten kweken (oogsten kan ik dan weer wél goed…). Jullie praktische fiches en heldere info helpen mij echt vooruit, dank je wel voor jullie fantastische werk…”

“… Hallo, ik ben gisteren beginnen te lezen in het praktijkboek Tuintherapie. Fantastisch! Als ergotherapeut probeer ik de tuin als therapiemiddel in te zetten in het WZC waar ik werk. Maar dit boek geeft toch meer handvaten om methodisch aan de slag te gaan en diepgaander. Het geeft veel inspiratie! Dankuwel! Groetjes uit Oost-Vlaanderen…”
“… Wat ik nog wou delen. Na het lezen van het boek zijn er concrete stappen genomen. Vanaf volgende week donderdag 21 maart (toevallig op de dag dat de lente begint) start ik met een Tuintherapie groep die ik “groene vingers” heb gedoopt. De conciërge heeft al verhoogde plantenbakken die hij onderhoudt. Nu gaan de bewoners hem tijdens de groepsactiviteiten helpen onkruid te wieden. Het verschil met voordien is dat we een heel proces gaan doorlopen. Vroeger gingen bewoners enkel plukken. Nu gaan ze ook deelnemen en onderhouden. Elke deelnemende bewoner gaat ook een zonnebloem op zijn eigen kamer kweken die ze nadien kunnen planten in de tuin van het WZC. Danku voor de inspiratie en zoals je ziet vloeien er praktische projecten uit voort…”.
“Ik vond het een geweldige ‘bevestiging’ en ‘ondersteuning’ van wat ik voordien al op een ‘laag pitje’ uitprobeerde. Ik doe de voorbereiding bijna volledig buiten mijn uren, maar ik vind het het waard…. Zoveel respons !!!”