Vormingen

Vorming 1:

Integratie tuintherapie in de ouderenzorg 

In deze workshop kom je meer te weten over tuintherapie op zich, en over de doelstellingen ervan. Je ontdekt er de voordelen van tuin therapeutisch werken, de effecten die het teweegbrengt bij oudere personen etc… Je krijgt praktische tips en advies indien je tuintherapie wil opstarten in de ouderenzorg.

Begeleiding: Moncy Vidal behaalde haar diploma ‘Social and Therapeutic Horticulture’ in Thrive, Engeland. Als ergotherapeute gebruikt ze tuintherapie om het welzijn van ouderen te verbeteren en wil ze deze kennis en ervaringen graag doorgeven.

Voor wie? De workshop richt zich tot betrokkenen bij tuintherapie; directie, kinesisten, ergotherapeuten, tuinvrijwilligers, animatoren en anderen. Kortom voor iedereen die werkzaam is in de ouderenzorg, en die tuintherapie wil integreren in zijn werking.

 

Vorming 2:

Ontwerpprincipes  van een therapeutische tuin in de ouderenzorg 

In deze workshop wordt ingegaan op de specifieke behoeften van oudere personen in relatie tot groen en buiten zijn. We bekijken welke verschillende ingrediënten aanwezig kunnen zijn in een ideale therapeutische tuin, en welke ontwerpprincipes belangrijk zijn.
Je krijgt persoonlijk advies en wordt op weg geholpen om de tuin van jouw woon- en zorginstelling in te richten, rekening houdend met de behoeften en beperkingen van ouderen.

Begeleiding : Maite Grugeon is tuinarchitecte, met oog voor natuur en milieu. Ze is overtuigd van de therapeutische meerwaarde van zorgtuinen, en wil bijdragen aan de ontwikkeling ervan.

 

 

Voor wie? De workshop richt zich tot betrokkenen bij de therapeutische tuin; directie, kinesisten, ergotherapeuten, tuinvrijwilligers, animatoren …
Kortom voor iedereen die werkzaam is in de ouderenzorg, en die werk wil maken van een therapeutische tuin, op maat van de specifieke behoeften van ouderen.

 

Praktisch

  • Elke vorming duurt een halve dag.
  • Het max. aantal deelnemers per vorming is 10 personen.
  • Vormingen kunnen aangevraagd worden door zorginstellingen (woon- en zorgcentra,…) of door individueel geïnteresseerden. Voor deze laatste groep zal bij voldoende inschrijvingen in het voor – en najaar een vorming georganiseerd worden (plaats en data volgen). 
  • Elke deelnemer krijgt na afloop een attest voor het volgen van de vorming.