UPC Kortenberg

Sinds 2008 is Ellen Dehennin, lid van het eerste  uur en directeur van onze VZW, als ergotherapeute werkzaam binnen een ziekenhuissetting voor mensen met dementie, lichamelijke aandoeningen en/ of gedragsproblemen.

Laten we haar even aan het woord: “Ik startte op een campus van UZ Leuven, in Lubbeek. Daar zaten we in een prachtig groene omgeving. Omheinde tuin, verhoogde tuinbakken en in de directe nabijheid een park met vijver en sociaal ingestelde eenden: het ideale kader om tuintherapie op te starten.

Tuintherapie vond zijn oorsprong voornamelijk vanuit de zoektocht om zinvolle activiteiten te kunnen aanbieden aan patiënten die bij het bestaande therapieaanbod wat uit de boot vielen. Maar al snel zagen we dat deze therapievorm veel patiënten activeerde tot deelname. Tuinieren is voor vele ouderen immers een herkenbare, ontspannende en nuttige activiteit. In 2012 verhuisde onze afdeling naar campus Kortenberg en sindsdien maken we deel uit van UPC Z.Org. Gelukkig hebben we daar al een even mooi groen kader met eveneens mogelijkheid tot tuintherapie. Gezegend met enkele enthousiaste vrijwilligers wordt het tuinieren elk jaar grootser. Met als kers op de taart hopelijk ooit een verdere aanpassing van de huidige tuin tot dementievriendelijke tuin. Staat ook nog op het verlanglijstje: samen met het multidisciplinaire team onderzoek doen naar het effect van tuintherapie op het handelen en gedrag van personen met dementie“.

In september 2018 won Ellen de posterprijs op het negende Vlaams Geestelijke Gezondheidscongres dit met haar poster “Tuintherapie bij dementie”

Aansluitend is de poster “The use of horticultural therapy for older adults with dementia” geselecteerd voor de “19th WPA World Congress of Psychiatry” (Lissabon, augustus 2019).