Bekende Vlamingen over tuintherapie

Naam Beroep  Citaat (uit diverse media) 
Koen De BouwActeurHet liefst van al wroet hij met zijn handen in de aarde van zijn stadstuintje in Mortsel of zijn grote tuin in de Ardennen…”Fysieke beweging in openlucht ondersteunt mijn lichaam en geest. Ik wil daar niet filosofisch over doen, maar mij brengt het in harmonie. Buiten zijn maakt mij bewust van de kwetsbaarheid van de mens en de kracht van de natuur. Het inspireert mij in mijn werk als acteur…”
Els PynooFrontvrouw van Vive la FêteHet blijft een vreemde tegenstelling, de rocker en de vamp van het podium het veld op. “De boerderij, de beesten en de rust, ik heb dat nodig. Voortdurend het mooie poppetje moeten spelen is vermoeiend…”.
Kristel VerbekeZangeres, ex-K3"Mijn grootste uitdaging is meer loslaten. Eenmaal buiten gaat de GSM uit. Ik beslis wanneer ik de buitenwereld weer binnenlaat… Of ik werk in de tuin, samen met de kinderen. Onkruid wieden brengt rust in mijn hoofd."
Els De SchepperActrice, schrijfster"Het fijne aan de natuur is dat die zich niet laat forceren: je moet volgen. Je moet geduldig zijn en toegewijd en gepassioneerd om er op een correcte manier mee om te gaan… Wroeten in de aarde kan zeer ontspannend werken… Soms gaat er een plant of groente dood. Dan gooi je die weg, niets aan te doen. Ook dat is het leven… Ik kan vaak tevreden staan kijken naar mijn tuin."
Peter Van den EedeActeur“… Ik tuinier nu veel, nog iets uit mijn jeugdjaren. Ik ging de boeren helpen, de koeien van wei veranderen, met de tractor rijden. Nu ik ouder word, komt dat boerderij- en tuindersgevoel weer in me opwellen. Net als bij schilderen voel ik dat ik daar geestelijk gezond van word. …”.
Eva MoutonBelgische illustrator"… maar laat mij maar tuinieren. Alle complexiteit, twijfel en zelfhaat verlies ik door bezig te zijn in de natuur,…"
Elvis PeetersSchrijver“…Ik heb die gezonde wisselwerking tussen handen- en hoofdarbeid nodig. Ik sta graag met mijn voeten in de grond… Ik wil voeling behouden met de aarde…”
Britt Van MarsenilleTV presentatrice“… Met het ouder worden heb ik meer en meer de neiging om te zorgen. Andere vrouwen krijgen dan een moedergevoel, ik wil een moestuin aanleggen en bijen houden…. Ik werk graag met mijn handen. Tuinieren kan me zielsgelukkig maken. Onkruid wieden in je tuin is onkruid wieden in je hoofd… “
Sara De BoosschereActrice“… Buiten zijn, volgens het ritme dat de natuur dicteert is een zegen. Het nodigt uit tot vertragen. In de natuur moet je je altijd verhouden tot dingen die je niet in de hand hebt…”
Tessa KerreTopdokters, Hematologe, UZ-Gent"10 minuten tussen mijn tomaten, dat maakt mijn hoofd leeg. En nadien kan ik er weer helemaal tegen."