Gevangenis Merksplas

De gevangenis van Merksplas deed vroeger dienst als landbouwkolonie.  Het hoofdcomplex is sinds 1999 beschermd als monument en is gelegen in een geklasseerd landschap van 25 Ha in het groen.

Binnen het Masterplan detentie is bepaald dat de gevangenis van Merksplas volledig gerenoveerd zal worden. Na de renovatie zal zij zich nog meer dan vandaag profileren als zorggevangenis.

Volgende doelgroepen zullen prioritair verblijven in Merksplas: geïnterneerden, veroordeelden met een psychische kwetsbaarheid, ouderen (50+) en zorgbehoevende gedetineerden.

Momenteel zit men binnen de renovatie in de studiefase. Hierbij wil de huidige directie zo maximaal mogelijk inzetten op een aangenaam en therapeutisch leefklimaat waarbij groen een prominente rol speelt.

Hiervoor leven er zowel bij de gedetineerden, zorgteam, directie en bewakingspersoneel diverse ideeën. Via projectstages en afstudeerwerken van studenten ergotherapie en groenmanagement van Hogeschool PXL zullen in het academiejaar 2021-2022 deze inzichten verwerkt worden tot een coherent en haalbaar verhaal.

Merksplas is een samenwerking van