Katarsis

Katarsis richt zich op residentiële drughulpverlening voor mannen en vrouwen vanaf 16 jaar met een verslavingsprobleem (problematische gebruik van illegale drugs, al dan niet in combinatie met alcohol en/of medicatie). http://www.katarsis.be/index.php

Bij een verslavingsproblematiek is het van groot belang tijd buiten door te brengen, dit voor het lichamelijk en geestelijk welbevinden. Hierbij is tuinieren – een laagdrempelige kalmerende buiten activiteit – een activiteit met een immense symboliek voor de eigen problematiek.

Doel is de tuinwerking, en bij uitbreiding tuintherapie, te integreren in de dagelijkse werking. Dit houdt in dat de tuinwerking een evenwaardige gestructureerde uitbouw krijgt om op hetzelfde niveau te komen als de andere onderdelen (bv keukenwerking,…).

Pas na de integratie van de tuinwerking in de structurele werking wordt gekeken naar therapeutische effecten.

Voor de academiejaren 2016-2017, 2017-2018 begeleiden jaarlijks 2 studenten van Hogeschool PXL-ergotherapie de uitbouw van een tuinwerking.


Naast de tuinwerking ontwikkelen zich in de rand mooie initiatieven zoals deze mooie gezellig zithoek gemaakt met afvalhout. Een ideale plaats om te kunnen genieten van een pauze.

In 2018 werd in overleg met de bewoners en personeel een globale visie uitgetekend voor de buitenomgeving. Met de hulp van tuin- en landschapsarchitecte Maite Grugeon leidde dit tot een gedragen tuinontwerp en beplantingsplan dat gedurende de volgende jaren zijn realisatie kent dankzij de ondersteuning van studenten groenmanagement van Hogeschool PXL.

Katarsis een samenwerking van